
Wysłodziny zwane są też młotem browarnianym. Jest to odpad powstały przy produkcji piwa pils, a zakup tej paszy nie jest możliwy przez indywidualnych hodowców. Kupnem wysłodzin zajmują się firmy, które stanęły do przetargu. Dostęp do wysłodzin jest związany z okresowością trwania kampanii piwowarskiej i sezonowością zbóż. Czym charakteryzują się wysłodziny i jakie korzyści z ich podawania wynikają dla hodowców? Przeczytaj poniższy artykuł i sięgnij po sprawdzone informacje!
Wysłodziny browarniane– moc wartości odżywczych
Wysłodziny wyróżniają się niską zawartością węglowodanów, dlatego konieczne jest uzupełnianie dawek o wysłodki buraczane. Młóto, czyli Wysłodziny mają w swoim składzie cenne aminokwasy, mikro i makroelementy oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5 oraz witaminy A i E. Młóto to doskonała pasza białkowa – niezastąpiona dla hodowców, którzy chcą poprawić jakość produktów mlecznych. Należy też wziąć pod uwagę, że Wysłodziny znacząco obniżają poziom mocznika w mleku, co oczywiście wpływa na jakość. Podawanie wysłodzin wiąże się również z wydajnością krów mlecznych, które dają więcej mleka niż te, w których skarmianiu nie stosuje się wysłodzin. Wysoka smakowitość sprzyja oszczędnościom – dawki nie marnują się, a podawanie wysłodzin z paszami treściwymi przyczynia się do ich zjadania, nawet gdy nie wyróżniają się szczególną smakowitością.
Magazynowanie i przechowywanie młóta – kiedy jest najmniej kłopotliwe?
Wysłodziny browaniane nie są kłopotliwe jeśli chodzi o przechowywanie i magazynowanie. Suche wysłodziny mają postać pelletu i są niezwykle łatwe w podawaniu na stół paszowy. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na świeże młóto browarniane, ponieważ może być ono przyczyną biegunek u zwierząt. Porcja dzienna suchych wysłodzin dla krów mlecznych powinna oscylować w granicach 6-8 kg dziennie. Dla krów zasuszonych dawka ta wynosi nie więcej niż 1 kg. Cielęta zaś powinny dostawać mniej więcej 2 kg dziennie wysłodzin. Nadmiar młóta browarnianego może niekorzystnie wpłynąć na rozród zwierząt oraz na laktację.
Wysłodziny – zrób zapasy na jesień i zimę!
Wysłodziny w formie pelletu można bez problemu magazynować. Warto zabezpieczyć się przed nadejściem jesieni i zimy, ponieważ dostępność młóta związana jest z sezonowością zbóż. Pasza ta jest niezwykle wartościową – jest częścią profilaktyki chorób żwacza. Z racji niskiej zawartości azotu, żywotność bakterii w żwaczu jest na optymalnym poziomie, a wiadomo, że odpowiednie pH żwacza obniża znacząco zawartość mocznika w mleku. Dlatego magazynowanie, jest tak istotne – hodowcy nie muszą rezygnować z wysokowartościowej paszy białkowej i mlekopędnej. Ponadto, wysłodziny browarniane nie podlegają znaczącym wahaniom cenowym, tak jak na przykład importowana, dosyć droga soja. Rodzina pasza, taka jak wysłodziny, w niczym nie ustępuje zagranicznym produktom, a ponadto jej walory są godne uwagi każdego hodowcy, któremu zależy na podawaniu zwierzętom smakowitej i wartościowej paszy.